Τη στροφή από την ποσοτική προς την ποιοτική παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την καταχώρηση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών κυπριακών προϊόντων ως προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανέδειξε ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε ομιλία του σε διάσκεψη για την ολοκλήρωση της εκστρατείας “Κύκλοι της  γης”. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαιρετίζοντας την ίδια εκδήλωση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η ΚΑΠ ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε, στη δεκαετία του 50, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για επένδυση στην καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, εστιάζοντας περισσότερο στο περιβάλλον και στο κλίμα.

Η συντονίστρια της εκστρατείας «Κύκλοι της γης» Ματίνα Ζησιάδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκστρατείας στον ένα χρόνο εφαρμογής της. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία περιλάμβανε δράσεις τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για τους αγρότες, μεταξύ άλλων, σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια με αγρότες, Παγκύπριο συνέδριο για την ασφάλεια τροφίμων και την ΚΑΠ καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις νέων σε μονάδες που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Στη σημασία της ΚΑΠ για τους αγρότες και τους καταναλωτές στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 έχουν ήδη αρχίσει, ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι στις συζητήσεις αυτές θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου αγρότη αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών που προσφέρει η γεωργία στον τόπο.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που απορροφά σήμερα το 38% του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απλά επωφελής για τους αγρότες και τη γεωργική παραγωγή, αλλά επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές και πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Καδής. Συμπλήρωσε ότι από τα €800 εκατ. που διοχετεύτηκαν στην κυπριακή γεωργία, γύρω στα €500 εκατ. αφορούσαν Άμεσες Πληρωμές και τα Μέτρα Στήριξης της Αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος ο κ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες  του Υπουργείου για λεπτομερή καταγραφή τους, εκτιμώντας πως σύντομα θα θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα πάταξης του φαινομένου, προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας του τόπου μας.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου μίλησε για τη σημασία της ανάδειξης των κυπριακών προϊόντων ποιότητας. Έχοντας θητεύσει ως Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η κ. Βασιλείου ανέλυσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την καλύτερη ανάδειξη των κυπριακών προϊόντων καθώς και τη σύνδεσή τους με τον αγροτουρισμό.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της εκστρατείας Σάββας Μαλιώτης, σε παρέμβασή του μίλησε για τον Οδηγό Καλών Πρακτικών που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας, παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα από επιχείρηση που επιδοτήθηκε στην Αυστρία μέσω κονδυλίων της ΚΑΠ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προώθησης και Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Μιχάλης Κραμβής έκανε αναφορά στην προσπάθεια του Κέντρου για καταχώρηση του τυριού «Χαλίτζια Τυλληρίας» ως πιστοποιημένο κυπριακό προϊόν. Τέλος, ο Σταμάτης Ρωσίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μίλησε για την καταναλωτική διάσταση στον τομέα των τροφίμων.

Η εκστρατεία ”Κύκλοι της γης” συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

Οι Κύπριοι αγρότες ενημερώνονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Διοργάνωση δωρεάν εργαστηρίων από την εκστρατεία «Κύκλοι της γης»

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για την οικονομική στήριξη που παρέχουν τα προγράμματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είχαν οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Κύκλοι της γης».

Στα εργαστήρια μπορούσαν να λάβουν μέρος αγρότες και άλλοι φορείς που σχετίζονται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία ή ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να ενταχθούν στο αγροτικό επάγγελμα.

Τα εργαστήρια ήταν δωρεάν για τους συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκαν σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Κύπρο. Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στο χωριό Στατός, στο Ακάκι, στην Κυπερούντα, στη Δευτέρα και στη Σκαρίνου. Το τελευταίο προγραμματισμένο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου στη Σωτήρα.

Το πρόγραμμα «Κύκλοι της γης» υλοποιείται από τους Συμβούλους Επικοινωνίας και Στρατηγικής Opinion and Action και είναι κατά 60% χρηματοδοτούμενο από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της εκστρατείας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.capforall.eu.

Οι ενδιαφερόμενοι για το τελευταίο προγραμματισμένο εργαστήρι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω email στο projects@opinionaction.com ή στο τηλέφωνο 22875561.

Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και Οδηγός Καλών Πρακτικών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί μαθαίνουν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η γνωριμία των μαθητών με τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου αποτέλεσε βασική στόχευση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου (toolkit) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘’Κύκλοι της γης’’.

Μέσα από το εγχειρίδιο αναδεικνύονται ζητήματα όπως η ασφάλεια και η ποιότητα τροφίμων, τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιοποικιλότητα και η σημασία στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου.

Χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, το εγχειρίδιο της εκστρατείας αποτελεί έναν πολύτιμο βοηθό για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την κυπριακή φύση, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται σχέδια μαθήματος τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο μαθήματος.

Το εγχειρίδιο κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ούτως ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και να διατεθεί από εκπαιδευτικούς σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Εκτός απο το εγχειρίδιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε και ένας Οδηγός Καλών Πρακτικών που περιέχει παραδείγματα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κύπρο επιχειρήσεων που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων της ΚΑΠ. Ο Οδηγός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον αγρότη που επιθυμεί να ενημερωθεί και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΚΑΠ.

Η εκστρατεία ”Κύκλοι της γης” συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

Οι νέοι μαθαίνουν για την κυπριακή ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή

Εκπαιδευτικές επισκέψεις νέων στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κύκλοι της γης»

Την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην κυπριακή ύπαιθρο και τα παραδοσιακά προϊόντα είχαν οι νέοι που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές επισκέψεις της εκστρατείας ‘’Κύκλοι της γης’’.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και δικαίωμα συμμετοχής είχαν άτομα ηλικίας 18-35 ετών.

Κατά τη διάρκεια των εκδρομών οι νέοι απόλαυσαν τις ομορφιές τις κυπριακής φύσης, περπατώντας σε μονοπάτι στην Κακοπετριά, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα χωριά Αγρός και Κυπερούντα, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων όπως τα αλλαντικά Πιτσιλιάς και το Γλυκό Τριανταφύλλου Αγρού,  προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Συγκεκριμένα οι νέοι επισκέφθηκαν επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΚΑΠ, ενώ ενημερώθηκαν για τη στήριξη που προσφέρει η ΚΑΠ στους αγρότες, καθώς και για τη συμβολή της στην προστασία της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

Το πρόγραμμα «Κύκλοι της γης» είναι κατά 60% χρηματοδοτούμενο από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της εκστρατείας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.capforall.eu.

Τα 3 animation videos της εκστρατείας

Η εκστρατεία «Κύκλοι της γης» σε συνεργασία με τη Zedem Media δημιούργησαν τρία ενημερωτικά βίντεο με animation χαρακτήρες.

Το κάθε βίντεο προβάλει και από ένα στόχο που έχει θέσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ.

Η θεματική των βίντεο επικεντρώνεται γύρω από την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα καθώς και τη στήριξη που προσφέρει η ΚΑΠ στους αγρότες.

Η εκφώνηση των βίντεο έγινε στα ελληνικά, ενώ έγινε και υποτιτλισμός στα αγγλικά με σκοπό την περαιτέρω διάχυσή τους και σε μη ελληνόφωνους.

Τα βίντεο αποτέλεσαν μέρος του υλικού που περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο (toolkit) που έχει εκδοθεί και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο μαθήματος.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεό μας ΕΔΩ