Επένδυση στην καινοτομία και στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων προβλέπει η νέα ΚΑΠ

Τη στροφή από την ποσοτική προς την ποιοτική παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την καταχώρηση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών κυπριακών προϊόντων ως προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανάδειξε ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε ομιλία του με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εκστρατείας Κύκλοι της Γης.

Τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2018 στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για επένδυση στην καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, εστιάζοντας περισσότερο στο περιβάλλον και στο κλίμα.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της εκστρατείας «Κύκλοι της γης» Ματίνα Ζησιάδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκστρατείας στον ένα χρόνο εφαρμογής της. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία περιλάμβανε δράσεις τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για τους αγρότες, μεταξύ άλλων, σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια με αγρότες, Παγκύπριο συνέδριο για την ασφάλεια τροφίμων και την ΚΑΠ καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις νέων σε μονάδες που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Για τη σημασία της ΚΑΠ για τους αγρότες και τους καταναλωτές στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Ο κ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες  του Υπουργείου για λεπτομερή καταγραφή τους, εκτιμώντας πως σύντομα θα θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα πάταξης του φαινομένου, προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας του τόπου μας.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου μίλησε για τη σημασία της ανάδειξης των κυπριακών προϊόντων ποιότητας. Έχοντας θητεύσει ως Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η κ. Βασιλείου ανέλυσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την καλύτερη ανάδειξη των κυπριακών προϊόντων καθώς και τη σύνδεσή τους με τον αγροτουρισμό.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της εκστρατείας Σάββας Μαλιώτης, σε παρέμβασή του μίλησε για τον Οδηγό Καλών Πρακτικών που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας, παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα από επιχείρηση που επιδοτήθηκε στην Αυστρία μέσω κονδυλίων της ΚΑΠ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προώθησης και Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Μιχάλης Κραμβής έκανε αναφορά στην προσπάθεια του Κέντρου για καταχώρηση του τυριού «Χαλίτζια Τυλληρίας» ως πιστοποιημένο κυπριακό προϊόν. Τέλος, ο Σταμάτης Ρωσίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μίλησε για την καταναλωτική διάσταση στον τομέα των τροφίμων.

Η εκστρατεία ”Κύκλοι της γης” συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ